Dany jest punkt A=(-1, 2) znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A
Karol: Dany jest punkt A=(−1, 2)
znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A, że odległość początku układu
współrzędnych od tej prostej jest równa 1
Udało mi się znaleźć jedną prostą y=−3/4x +5/4, ale nie wiem jak rachunkowo znaleźć
drugą prostą, którą zauważyłem na rysunku (x=−1).
19 kwi 22:24
ICSP: Ax + By + C = 0 − równanie prostej
A(−1 , 2) należy do prostej więc:
−A + 2B + C = 0 ⇒ C = A − 2B
po podstawieniu dostajemy równanie prostej w postaci:
p: Ax + By + A − 2B = 0
ze wzoru na odległość punktu ( (0,0)) od prostej p:
A
2 + B
2 = A
2 − 4AB + 4B
2
3B
2 − 4AB = 0
Gdy B = 0 dostajemy:
Ax + 0 + A − 2*0 = 0
x = −1
| | 4 | | 8 | |
Ax + |
| Ay + A − |
| A = 0 |
| | 3 | | 3 | |
19 kwi 22:59
Karol: Dzięki wielkie za dobre wytłumaczenie
19 kwi 23:01
Karol: Jedno pytanie jeszcze czy w momentach:
Ax + 0 + A − 2*0 = 0 i Ax + Ay + A − A = 0 , dzielimy przez A?
A jeżeli tak to skąd jest pewność stwierdzenia że A różne od 0?
19 kwi 23:14
ICSP: z definicji prostej w postaci ogólnej.
20 kwi 09:42