s
fifi: Rozwiąż równanie 2sin kwadrat x + sinxcosx + 3cos kwadrat x = 3 w przedziale 〈0, 2π〉.
19 kwi 21:43
chichi:
2sin
2(x)+sin(x)cos(x)+3cos
2(x)=3
2sin
2(x)+sin(x)cos(x)+3(1−sin
2(x))=3
−sin
2(x)+sin(x)cos(x)=0
−sin(x)(sin(x)−cos(x))=0
−sin(x)=0 ∨ sin(x)=cos(x)
To już elementarne równania trygonometryczne, więc spróbuj sam dalej
19 kwi 21:49
daras: musisz to przepisać w jej języku: dwa sin kwadrat..
19 kwi 21:54
Phil#PW: 2sin kwadrat x + sinxcosx + 3cos kwadrat x = 3
2sin kwadrat x + sinxcosx + 3(1−sin kwadrat x) = 3
−sin kwadrat x + sinxcosx = 0
i dalej latwo
19 kwi 22:11