q
fifi: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt, którego dwa boki mają długości 3 cm i 5 cm,
a kąt między nimi zawarty ma miarę 120°. Pole największej ściany bocznej graniastosłupa
jest równe 98 cm2. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa. Zakoduj trzy
pierwsze cyfry otrzymanego wyniku.
19 kwi 21:41
chichi:

x
2=3
2+5
2−2*3*6*cos(120
o), x>0 ⇒ x=7
xH=98 ⇒ 7H=98 ⇒ H=14
| | 1 | | 15√3 | |
Pp= |
| *3*5*sin(120o)= |
| |
| | 2 | | 4 | |
P
Ś1=98, P
Ś2=5*14=70, P
Ś3=3*14=42
19 kwi 22:24
6latek: −2*3*5* cos120o
wyniku nie sprawdzalem
19 kwi 22:32
chichi:
Tak oczywiście missclick, dziękuję. Wynik jest poprawny
19 kwi 22:35
janek191:
To jest graniastosłup

?
20 kwi 12:34
chichi:
Hehe
20 kwi 14:17