Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 12 c
janek: Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 12 cm
i tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze 60°. Oblicz pole powierzchni całkowitej
i objętość tego graniastosłupa.
19 kwi 21:37
6latek: Z Ciebie chyba jakis struś pędziwiatr
19 kwi 21:39
6latek:

dane
d=12
α=60
o
szukane
a, H , P
c,V
Z trojkata 30
o 60
o 90
o z automatu
AB=a=6
BB
1=H=6
√3
P
b= a*H= 6*6
√3= 36
√3
P
c= 2*P
p+3*P
b
P
c= 18
√3+108
√3= 126
√3[j
2]
V=P
p*h
V=9
√3*6
√3= 54*3=162[j
3]
Chyba sie nie pomylilem
19 kwi 23:31
chichi:
Jest okej
19 kwi 23:34
6latek: OK
19 kwi 23:36