x
janek: Rozwiąż nierówność: (2x + 3)(3 – 2x) ≥ 1 − 2x(x + 3).
19 kwi 21:34
Norbert: (2x + 3)(3 – 2x) ≥ 1 − 2x(x + 3)
6x−4x2+9−6x ≥ 1 − 2x2 − 6x
−2x2+6x+8 ≥ 0 \\−2
x2−3x−4 ≤ 0
Liczę miejsca zerowe funkcji: x2−3x−4=0
Δ=9+16=25⇒ √Δ=5
x1=−1
x2=4
Narysuj sobie przedział i wyjdzie ci przedział : x∊(−inf;−1) ∪ (4;+inf)
19 kwi 23:25
Norbert: Popełniłem błąd przy określeniu przedziału: x∊[−1;4] gdzie "[a;b]" oznacza przedział domknięty
19 kwi 23:30
chichi:
Nierówność jest nieostra więc, powinny być domknięcia przy −1 oraz 4, ale rozwiązanie i tak
jest źle odczytane. Poprawna odpowiedź to x∊[−1,4]
19 kwi 23:31
chichi:
O super, że poprawiłeś
19 kwi 23:32
6latek: Norbert taka uwaga
Pewnie bedzie wiedzial co to −inf czy +inf dajac to zadanie do rozwiazania .
19 kwi 23:35
Phil#PW: no będzie wiedział lol
20 kwi 09:40