matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
z
janek:
Pole rombu jest równe 162 cm2 a jego wysokość wynosi 9 cm. Kąt rozwarty tego rombu ma miarę:
19 kwi 21:34
chichi:
Niech α będzie kątem ostrym, natomiast β kątem rozwartym rombu:
9
1
P=ah=9a=162 ⇒ a=18 ⇒ sin(α)=
=
⇒ α=30
o
⇒ β=150
o
18
2
19 kwi 23:17
6latek:
Dane h=9cm P=162cm
2
szukane a=? α=? β=? P=a*h
P
a=
= 162: 9= 18cm
h
P=a
2
*sinα
p
1
sinα=
=162cm
2
: 324 cm
2
=
stad α=30
o
a
2
2
α+β=180
o
β= 180
o
−30
o
= 150
o
19 kwi 23:57
Phil#PW:
6latek
20 kwi 09:41
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick