w trójkącie
janek: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 8 cm i jest dwa razy dłuższa
od drugiej przyprostokątnej. Długość promienia okręgu stycznego do obu przyprostokątnych,
którego środek leży na przeciwprostokątnej jest równa:
19 kwi 21:31
Mila:

1)
|AB|
2=4
2+8
2=80
|AB|=c=4
√5
2) środek okręgu stycznego do ramion kąta leży na dwusiecznej tego kąta.
ΔSPA∼ΔBCA
3) II sposób
d−długość odcinka dwusiecznej
| | a*b√2 | | 4*8√2 | |
d= |
| ⇔d= |
| |
| | a+b | | 4+8 | |
d=r
√2
======
19 kwi 23:27
πesio:
3 sposób
korzystam z rys,
Mili
PΔ(ABC)=P=16
P
1=(P(ΔBSC) = 2r i P
2=P(ΔCAS)=4r
P=P
1+P
2
6r=16
=====
19 kwi 23:41