Prostokąt, punkty
Szkolniak: Dany jest prostokąt ABCD. Punkty E i F są środkami boków, odpowiednio AB i AD. Odcinki ED i FD
przecinają się w punkcie O. Oblicz stosunek pól czworokątów AEOF i BCDO.
O co chodzi z tymi odcinkami ED i FD i punktem O? Bo ja rozumiem że ten punkt O to tak jakby
punkt D? No ale to bez sensu..
19 kwi 17:31
Saizou :
Pewnie chodzi o odcinek FC
19 kwi 17:49
Saizou :
Poprawka o FB
19 kwi 18:02
Saizou :
| P(AEOF) | | s+p | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| P(BCDO) | | 4s+4p | | 4 | |
19 kwi 19:31
πesio:
| | 1 | | 1 | |
P(ΔABF)=2p+s= |
| P▭ i P(ΔAED)= 2s+p= |
| P▭ |
| | 4 | | 4 | |
to s=p
| P(AEOF) | | 2s | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| P(BODC) | | 8s | | 4 | |
19 kwi 21:05
Saizou :

dla
Ety
19 kwi 21:17
πesio:
19 kwi 21:25
oiseπ:
19 kwi 21:28