matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
prosze o rozpisanie
karola:
czy moze mi ktos to rozpisac , prosze . karola: przedstaw w postaci iloczynu dwóch wielomiaów . (x2+b1x+c1)(x2+b2x+c2) wielomian P(x)= x4+2x3+7x2+6x+5
19 kwi 15:36
πesio:
https://matematykaszkolna.pl/forum/409229.html
P(x)=(x
4
+
x
3
+
5x
2
) +(
x
3
+
x
2
+
5x
)+(
x
2
+
x
+5)= = x
2
(x
2
+x+5) +x(x
2
+x+5)+(x
2
x
+5)= = (x
2
+x+5)(x
2
+x+1)
19 kwi 15:46