Jak określić, czy funkcja f będzie rosnąca dla x>1?
ks: Jak określić, czy funkcja f będzie rosnąca dla x>1?
| | x4+2x2−4x+1 | | (x−1)(x3+x2+3x−1) | |
Pochodna jest równa f'(x)= |
| = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
Co z miejscem/miejscami zerowymi x
3+x
2+3x−1?
19 kwi 15:35
Jerzy:
A po co ci miejsca zerowe ?
Gołym okiem widać ,że dla x > 0 pochodna jest dodatnia , bo x − 1 > 0 , x3 + x2 + 3x − 1> 0
oraz
(x2 + 1)2 > 0
19 kwi 15:47
ks: Nie wiem skąd wiadomo, że x3 + x2 + 3x − 1 > 0.
19 kwi 15:50
Jerzy:

Popatrz na wykres pochodnej drugiego nawiasu, przyjmuje tylko wartości dodatnie.
19 kwi 15:55
Jerzy:
To znaczy ściślej dla x =1 pochodna ma wartość 7, a dalej tylko rośnie , czyli nawias jest
dodatni.
19 kwi 16:02
Jerzy:
A może jeszcze inaczej. Pochodna drugiego nawiasu jest zawsze dodatnia, czyli funkcja w drugim
nawiasie jest stale rosnąca.Dla x = 1 przyjmuje wartość 4 , czyli dla x > 1 musi być dodatnia
19 kwi 16:13
ks: Dziękuję
19 kwi 16:17
Mariusz:
Jerzy wprowadza cię w błąd
Wielomian stopnia nieparzystego o współczynnikach rzeczywistych
ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty
19 kwi 16:21
wredulus_pospolitus:
@Mariusz ... nie spojrzałeś na warunek: x > 1 a w tym przedziale zachodzi x3 + x2 + 3x − 1> 0
19 kwi 16:27
Jerzy:
@Mariusz,czytaj uważnie treść zadania.Nie wprowadziłem autora postu w błąd,jak twierdzisz.
19 kwi 16:45
Mariusz:
Chcesz wiedzieć jak rozłożyć ten wielomian trzeciego stopnia ?
W(x)=x
3+x
2+3x−1
| | 1 | |
Najpierw przedstawiasz W(x) w postaci sumy potęg dwumianu (x+ |
| ) |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )3=x3+x2+ |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 1 | | 8 | | 1 | | 1 | | 1 | | 8 | | 8 | |
(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )=(x3+x2+ |
| x+ |
| )+ |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 8 | | 1 | | 25 | |
(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )=x3+x2+3x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 1 | | 8 | | 1 | | 52 | | 25 | | 52 | |
(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )− |
| =x3+x2+3x+ |
| − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 27 | | 27 | |
| | 1 | | 8 | | 1 | | 52 | |
(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )− |
| =x3+x2+3x−1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
Teraz masz takie możliwości
Podstawienie y=u+v
albo
przekształcenie Vieta
y=u+v
| | 8 | | 52 | |
(u+v)3+ |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 8 | | 52 | |
u3+3u2v+3uv2+v3+ |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 52 | | 8 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)uv+ |
| (u+v)=0 |
| | 27 | | 3 | |
| | 52 | | 8 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 27 | | 9 | |
| | 26 | | 676 | | 512 | |
(t− |
| )2− |
| − |
| =0 |
| | 27 | | 729 | | 729 | |
| | 26−6√33 | | 26+6√33 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√26−6√33+3√26+6√33) |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
x+ |
| = |
| (3√26−6√33+3√26+6√33) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
x= |
| (3√26−6√33+3√26+6√33−1) |
| | 3 | |
Znalazłem ten pierwiastek i okazało się że jednak jest mniejszy od jedynki
19 kwi 16:48
Jerzy:
A do czego są potrzebne miejsca zerowe w tym zadaniu ?
19 kwi 17:02
ks: Można wtedy naszkicować wykres pochodnej i określić znak, ale teraz widzę że można zauważyć że
wielomian jest większy od zera dla x>1 co jest prostsze
19 kwi 17:14
Jerzy:
I to ci wyjaśniłem 16:13
19 kwi 17:27
wredulus_pospolitus:
@Mariusz ... i po cholerę mu ten pierwiastek?
Wystarczy spojrzeć na ten wielomian, aby szybko wywnioskować, że pierwiastek nie należy do
rozpatrywanego przedziału, ewentualnie 'dla pewności' można policzyć pochodną i wykazać, że
f(x) = x3 + x2 + 3x − 1 jest funkcją rosnącą w tymże przedziale + f(1) = 4 > 0
19 kwi 20:30