Udowodnić twierdzenie
MatematycznyUmysł: Witajcie. Znalazłem takie twierdzenie:
Niech (E, ℇ) będzie przestrzenią mierzalną i niech {fn }∞n=1 (fn : E→R). będzie ciągiem
funkcji mierzalnych zbieżnym punktowo do funkcji rzeczywistej f(f(e)=limn−> ∞ fn(e) dla
e=E.
Wówczas f jest przekształceniem mierzalnym.
Ale nigdzie nie mogę znaleźć do niego dowodu. Czy ktoś potrafi to udowodnić ale tak też
zrozumiale?
Z góry dzięki za pomoc
19 kwi 14:27
Chińska podróba 6-latka: znam dwie książki w których ten dowód jest ale teraz pandemia to ci nie wypożyczą
19 kwi 14:30
MatematycznyUmysł: A nie umiesz jakoś tego wytłumaczyć albo zrobić ten dowód?

Bo no do biblioteki to nawet nie ma teraz opcji żebym się dostał
19 kwi 14:38
Chińska podróba 6-latka: jedną z tych książek mam ale w innym mieszkaniu ,gdzie jestem w weekendy tylko ,a miałem to
ładnych parę lat temu więc dowodu nie pamiętam
19 kwi 14:46
MatematycznyUmysł: Kurcze... to szkoda. A jest ktoś inny kto potrafi wykonać dowód do tego twierdzenia?
19 kwi 14:52
Chińska podróba 6-latka: znam tu parę takich osób które by umiały , pytanie czy będzie się im chciało
19 kwi 14:55
MatematycznyUmysł: Hmm to pozostaje mi tylko mieć nadzieję,że może jakaś osoba mnie z tym poratuje i jednak pomoże
ogarnąć to twierdzenie
19 kwi 14:58
ite: Niektóre biblioteki skanują i przesyłają strony z książek, jeśli się określi które mają być.
Spróbuj u siebie zapytać.
19 kwi 15:14
MatematycznyUmysł: Tylko że nawet nie wiem gdzie mógłbym to znaleźć, to znaczy w jakiej książce itp.
Internet przejrzałem i nic pomocnego nie znalazłem w tym temacie więc myślałem,
że tutaj ktoś mi z tym pomoże ruszyć
19 kwi 15:21
ABC: słaby z ciebie umysł matematyczny jak polskiej szkoły matematycznej nie znasz

to powinno być w książce Sikorskiego "Funkcje rzeczywiste " i prawdopodobnie też w Łojasiewiczu
"Wstęp do teorii funkcji rzeczywistych "
19 kwi 16:11
MatematycznyUmysł: Nie jest słaby tylko w najbliższych dniach nie będę miał dostępu do biblioteki i książek toteż
nie mam nawet możliwości sprawdzenia czy ten dowód jest w tej książce. Dlatego tutaj napisałem
z prośbą, że może ktoś mi pomoże to udowodnić w lepszy czy gorszy sposób 😔
19 kwi 17:23
Adamm:
powinno załatwić sprawę
x∊f−1(a, b) ⇔ f(x)∊(a, b) ⇔ ∃k,N ∀n>N fn(x)∊(a+1/k, b−1/k)
19 kwi 17:44
Adamm: @ABC nie każdy wszystko musi znać, a już szczególnie takie studenciaki
19 kwi 17:53
MatematycznyUmysł: Czy taka zależność wystarczy żeby udowodnić to twierdzenie?
Bo prawdę mówiąc w dalszym ciągu mam wątpliwości co do
tego twierdzenia i chciałbym to jak najdokładniej wyjaśnić żeby też w miarę zrozumieć istotę
zagadnienia
20 kwi 10:28
20 kwi 13:37
MatematycznyUmysł: @Chińska podróbka 6−latka, nie wiem jak te twierdzenia z podanej przez Ciebie strony mają się
do mojego twierdzenia 🤔
Przeanalizowałem wszystkie i nie wiedzę podobnego przykładu do mojego
20 kwi 16:48
ABC:
twoje twierdzenie jest tam wnioskiem z innego twierdzenia
20 kwi 17:30
MatematycznyUmysł: Hmm czyli chyba na nic mi się to zda

Ewentualnie jest ktoś tutaj jeszcze kto bardziej rozwinąłby ten problem i wytłumaczył to?
20 kwi 18:14
ABC: Nie będę to ja z pewnością , chociaż może bym to zrobił , ale gdy widzę człowieka przyjmującego
nick Matematyczny Umysł i nie chcącego samemu wnioskować a tylko podania śniadania na srebrnej
tacy jak to mówi Wredulus , to sorry Winnetou
20 kwi 18:30
MatematycznyUmysł: Przyznam się, że dopiero zaczynam swoją podróż z tymi tematami więc no pomoc jest mi potrzebna,
gdyż nie potrafię jeszcze wszystkiego dokładnie przeanalizować i odpowiednio wywnioskować
dane rzeczy. A w nicku nie jest przecież napisane na jakim poziomie jest ten matematyczny umysł
xd
więc no

tak dla wyjaśnienia
20 kwi 18:58
Adamm:
Zależność pokazuje f−1(a, b) = ∪k, N =1∞ ∩n = N∞ fn−1(a+1/k, b−1/k)
czyli zbiór mierzalny.
Przeciwobraz dowolnego odcinka otwartego jest mierzalny, więc f jest mierzalna.
21 kwi 11:39
Adamm: szkoda że inni nie zauważyli rozwiązania tylko brną dalej w swoje
21 kwi 11:41
MatematycznyUmysł: @Adamm dzięki za pomoc. Przeanalizuję to sobie na spokojnie i może będę już wiedział.
21 kwi 19:02