matematykaszkolna.pl
Udowodnić twierdzenie MatematycznyUmysł: Witajcie. Znalazłem takie twierdzenie: Niech (E, ℇ) będzie przestrzenią mierzalną i niech {fn }n=1 (fn : E→R). będzie ciągiem funkcji mierzalnych zbieżnym punktowo do funkcji rzeczywistej f(f(e)=limn−> fn(e) dla e=E. Wówczas f jest przekształceniem mierzalnym. Ale nigdzie nie mogę znaleźć do niego dowodu. Czy ktoś potrafi to udowodnić ale tak też zrozumiale? Z góry dzięki za pomoc
19 kwi 14:27
Chińska podróba 6-latka: znam dwie książki w których ten dowód jest ale teraz pandemia to ci nie wypożyczą
19 kwi 14:30
MatematycznyUmysł: A nie umiesz jakoś tego wytłumaczyć albo zrobić ten dowód? Bo no do biblioteki to nawet nie ma teraz opcji żebym się dostał
19 kwi 14:38
Chińska podróba 6-latka: jedną z tych książek mam ale w innym mieszkaniu ,gdzie jestem w weekendy tylko ,a miałem to ładnych parę lat temu więc dowodu nie pamiętam
19 kwi 14:46
MatematycznyUmysł: Kurcze... to szkoda. A jest ktoś inny kto potrafi wykonać dowód do tego twierdzenia?
19 kwi 14:52
Chińska podróba 6-latka: znam tu parę takich osób które by umiały , pytanie czy będzie się im chciało emotka
19 kwi 14:55
MatematycznyUmysł: Hmm to pozostaje mi tylko mieć nadzieję,że może jakaś osoba mnie z tym poratuje i jednak pomoże ogarnąć to twierdzenie
19 kwi 14:58
ite: Niektóre biblioteki skanują i przesyłają strony z książek, jeśli się określi które mają być. Spróbuj u siebie zapytać.
19 kwi 15:14
MatematycznyUmysł: Tylko że nawet nie wiem gdzie mógłbym to znaleźć, to znaczy w jakiej książce itp. Internet przejrzałem i nic pomocnego nie znalazłem w tym temacie więc myślałem, że tutaj ktoś mi z tym pomoże ruszyć
19 kwi 15:21
ABC: słaby z ciebie umysł matematyczny jak polskiej szkoły matematycznej nie znasz emotka to powinno być w książce Sikorskiego "Funkcje rzeczywiste " i prawdopodobnie też w Łojasiewiczu "Wstęp do teorii funkcji rzeczywistych "
19 kwi 16:11
MatematycznyUmysł: Nie jest słaby tylko w najbliższych dniach nie będę miał dostępu do biblioteki i książek toteż nie mam nawet możliwości sprawdzenia czy ten dowód jest w tej książce. Dlatego tutaj napisałem z prośbą, że może ktoś mi pomoże to udowodnić w lepszy czy gorszy sposób 😔
19 kwi 17:23
Adamm: powinno załatwić sprawę x∊f−1(a, b) ⇔ f(x)∊(a, b) ⇔ ∃k,Nn>N fn(x)∊(a+1/k, b−1/k)
19 kwi 17:44
Adamm: @ABC nie każdy wszystko musi znać, a już szczególnie takie studenciaki
19 kwi 17:53
MatematycznyUmysł: Czy taka zależność wystarczy żeby udowodnić to twierdzenie? Bo prawdę mówiąc w dalszym ciągu mam wątpliwości co do tego twierdzenia i chciałbym to jak najdokładniej wyjaśnić żeby też w miarę zrozumieć istotę zagadnienia
20 kwi 10:28
Chińska podróba 6-latka: http://dydmat.mimuw.edu.pl/analiza-matematyczna-ii/funkcje-mierzalne "Internet przejrzałem"
20 kwi 13:37
MatematycznyUmysł: @Chińska podróbka 6−latka, nie wiem jak te twierdzenia z podanej przez Ciebie strony mają się do mojego twierdzenia 🤔 Przeanalizowałem wszystkie i nie wiedzę podobnego przykładu do mojego
20 kwi 16:48
ABC: twoje twierdzenie jest tam wnioskiem z innego twierdzenia
20 kwi 17:30
MatematycznyUmysł: Hmm czyli chyba na nic mi się to zda Ewentualnie jest ktoś tutaj jeszcze kto bardziej rozwinąłby ten problem i wytłumaczył to?
20 kwi 18:14
ABC: Nie będę to ja z pewnością , chociaż może bym to zrobił , ale gdy widzę człowieka przyjmującego nick Matematyczny Umysł i nie chcącego samemu wnioskować a tylko podania śniadania na srebrnej tacy jak to mówi Wredulus , to sorry Winnetou emotka
20 kwi 18:30
MatematycznyUmysł: Przyznam się, że dopiero zaczynam swoją podróż z tymi tematami więc no pomoc jest mi potrzebna, gdyż nie potrafię jeszcze wszystkiego dokładnie przeanalizować i odpowiednio wywnioskować dane rzeczy. A w nicku nie jest przecież napisane na jakim poziomie jest ten matematyczny umysł xd więc no emotka tak dla wyjaśnienia
20 kwi 18:58
Adamm: Zależność pokazuje f−1(a, b) = ∪k, N =1n = N fn−1(a+1/k, b−1/k) czyli zbiór mierzalny. Przeciwobraz dowolnego odcinka otwartego jest mierzalny, więc f jest mierzalna.
21 kwi 11:39
Adamm: szkoda że inni nie zauważyli rozwiązania tylko brną dalej w swoje
21 kwi 11:41
MatematycznyUmysł: @Adamm dzięki za pomoc. Przeanalizuję to sobie na spokojnie i może będę już wiedział.
21 kwi 19:02