trygonometria
xyz: Tangens kata ostrego α ma wartośc √3/2. Przekształc tak aby powstałą jedna z tych odpowiedzi:
A cosα/sinα=√3/2 B sinαcosα= 2√3/7 C sinαcosα=√3/4 D sinα/cosα=2√3/3
19 kwi 12:50
α&β:
C)
19 kwi 12:53
α&β:

a=
√3, b=2 , c=
√7
| | ab | |
sinα*cosα= |
| =.......... |
| | c2 | |
19 kwi 12:55
chichi:
To nie przypadkiem (B)?
19 kwi 12:58
α&β:
Jasne

B)
19 kwi 13:03
cc: A może to mi ktoś wytłumaczyć?
19 kwi 15:52
6latek:

tgα=U{
√3}[2} ⇒y=
√3 i x=2
r=
√y2+x2=
√7
| | cosα | |
a) odpada na starcie bo |
| = ctgα |
| | sinα | |
pozostale sobie sprzwdz podstawiajac wyliczone wartosci
19 kwi 16:28
cc: Dziękuję!
20 kwi 10:54