oblicz rezystancje nieznanego rezystora
Michał : Witam mam zadanko oblicz rezystancje jednego z dwóch oporników połączonych szeregowo R2 i moc
która będzie się wydzielać na oporniku R1 czyli P1
Dane:
Uwe = 12V
I = 300mA
R1 = 50Ω
R2 = ?
P1 = ?
Korzystałem z wzorów by pozyskać więcej danych:
| | U2 | | 122 | |
P1 = |
| = |
| = 2,88W |
| | R1 | | 50 | |
Mogę też sprawdzić moc całkowitą czyli:
P = U x I = 12 x 0,3 = 3,6W
Wiec wiem że reszta różnica tych mocy to będzie moc nieznanego rezystora teoretycznie... czyli:
P−P1 = 3,6W − 2,88W = 0,72W
Dalej nie wiem jak skorzystać z tych danych by obliczyć ten rezystor.
Prawidłowe odpowiedzi to:
R2 = 200Ω
P1 = 2,88W