prawdopodobieństwo
silly goose: Rzucamy czterokrotnie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia polegającego na tym, że otrzymamy dokładnie dwie dwójki lub dokładnie dwie piątki.
Wynik zapisz w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego.
19 kwi 10:01
chichi:
| | | |
|Ω|=64 ∧ |A|= | *5*5*2−6  |
| | |
19 kwi 10:17
getin:
|Ω| = 6
4 = 1296
1) Przypadki z dwoma 2 i dwoma 5
2255
2525
5252
5225
2552
5522
2) Przypadki z dwoma 2
3) Przypadki z dwoma 5
W 2) i 3) dwukrotnie liczymy te 6 przypadków które wymieniłem w 1)
zatem |A| = 150+150 − 6 = 294
19 kwi 10:23
silly goose: Dziękuję!
19 kwi 11:40