calka nieoznaczona
oaza: Potrzebuje pomocy z tą całką,coś źle licze chyba.
| | 5x | | x | | 1 | | 2 | | 1 | |
∫ |
| dx = 5∫ |
| dx = 5(∫ |
| dx − |
| ∫ |
| dx) = |
| | 3x+2 | | 3x+2 | | 3 | | 3 | | 3x+2 | |
−−−−−−−−−−−−−
19 kwi 09:42
całka: Dobrze policzyłeś.
19 kwi 10:10
oaza: tak?Dziękuje,wolfram mi troszkę coś innego wypluwał,ale rozumiem,że różne mogą być wyniki
19 kwi 10:12
Phil#PW: nie, wyniki nie mogą być różne, jedynie ich postacie mogą być różnie, a te calke to liczysz
tak:
| | 5x | | x | | 1 | | 2 | | 1 | |
∫ |
| dx=5(∫ |
| dx)=5( |
| ∫dx− |
| ∫ |
| dx) −− no, to w sumie tak jak |
| | 3x+2 | | 3x+2 | | 3 | | 3 | | 3x+2 | |
Ty, tak
19 kwi 10:27
,,: sprawdź sama różniczkując, to prosta piłka
19 kwi 10:37