Geometria
cmods: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(−6,2) B=(4,−1) C=(−1, −4) Oblicz długości środkowych AD
BE CF
oraz współrzędne środka ciężkości tego trójkąta
Bardzo Bardzo proszę o pomoc
19 kwi 08:50
janek191:
Teraz odlicz długości odcinków :
AD, BE, CF
Np. I EB I = 4 − ( − 3,5) = 7,5
I CF I = 0,5 − ( − 4) = 4,5
itd.
19 kwi 10:12
apanaczi:

Łatwiej tak:
Środek ciężkości trójkata , to punkt przecięcia środkowych
S(x
S,y
S)
| | xA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
xS= |
| i yS= |
| ( wzór masz w karcie wzorów |
| | 3 | | 3 | |
S(−1,−1)
środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
to
| | 3 | |
|AD|= |
| |AS| , |AS|=√(xS−xA)2+(yS−yA)2= .....√34 |
| | 2 | |
===========
pozstałe analogicznie ..........
19 kwi 10:42