rozwiąż algebraicznie układ równań
cmods: rozwiąż algebraicznie układ równań i podaj jego interpretację graficzną w układzie
współrzędnych
(x=7)2+(y+4)2=49
(x−5)2+(y−1)2=36
Bardzo proszę o pomoc
19 kwi 08:44
Saizou :
Podpowiedź:
(x−a)2 + (y−b)2 = r2 jest to równanie okręgu o środku S=(a, b) i promieniu r
19 kwi 09:10
Chińska podróba 6-latka: odejmij równania stronami to dostaniesz zależność liniową między x i y , następnie podstaw ją
do któregokolwiek z nich
19 kwi 09:11
cmods: Próbowałam zrobić to przez współczynniki i wyszło mi że
24x+10y=−26
oraz jedno równanie
x2−10x+y2−2y=10
Da się coś z tym zrobić?
19 kwi 09:19
Chińska podróba 6-latka: musisz na końcu dostać równanie już tylko z jedną niewiadomą , wszystko powiedziałem jak
19 kwi 09:39
6latek:

(x+7)
2−(x−5)
2+(y+4)
2−(y−1)
2=13
Po przeksztalceniach i redukcji jest
24x+10y=−26
stad 10y=−26−24x
y=−2,6−2,4x
=============
Wstawiam do 2 rownania
(x−5)
2+(y−1)
2=36
(x−5)
2+(−2,6−2,4x−1)
2=36
| | 18 | | 12 | |
(x−5)2+(− |
| − |
| x)2=36 |
| | 5 | | 5 | |
Po obliczeniach wychodzi
| | 13 | | 12 | | 7 | | 169 | | 84 | | 85 | | 17 | |
stad y=− |
| − |
| *(− |
| = − |
| + |
| = − |
| = − |
| |
| | 5 | | 5 | | 13 | | 65 | | 65 | | 65 | | 13 | |
| | −17 | |
Wychodzi na to ze te okregi beda styczne i punkt stycznosci to P=(−7}{13}. |
| ) |
| | 13 | |
Piersze rownanie przedstawia okrag o srodku K=(−7,−4) i r=7
Drugie rownanie przedstawia okrag o srodku L=(5,1) i r=6
19 kwi 12:39