rownanie
6latek: Dostałem takie rownanie
t6+t5−3t4+2t3+3t2+t−1=0
Pierwiastkow calkowitych nie ma bo W(1)≠0 i W(−1)≠0
Jak to rozlozyc do takiej postaci
(t2+2t−1)(t4−t3+t+1)? Dziękuje .
19 kwi 08:22
6latek: Rownanie to ma takie rozwiazania niewymierne
t=−√2−1
t=√2−1
Na razie rozwiazania zespolone nie sa mi potrzebne
19 kwi 08:37
6latek: Sprawdzilem to oczywiscie w Wolframie
19 kwi 08:39
Chińska podróba 6-latka: a w jakim zagadnieniu pojawiło się to równanie?
19 kwi 09:10
Maciess: Magiczne grupowanie albo inne magiki Mariusza z przewidywaną postacią rozwiązań.
19 kwi 09:11
6latek: Chcialem rozwiazac rownanie
sinx−2cos
3x=0
| | x | |
Zrobllem podstawienie tg |
| =t |
| | 2 | |
| 2t | | 1−t2 | |
| −2( |
| )3=0 |
| 1+t2 | | 1+t2 | |
Stad po wyliczeniu i redukcji mam
| 2(t6+t5−3t4+2t3+3t2+t−1) | |
| =0 |
| (1+t2)3 | |
wiec
t
6+t
5−3t
4+2t
3+3t
2+t−1=0
19 kwi 09:22
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
t3 − |
| + t2 + |
| − 3(t − |
| ) + 2 = 0 |
| | t3 | | t2 | | t | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(t − |
| )3 +3(t − |
| ) + (t − |
| )2 + 2 − 3(t − |
| ) + 2 = 0 |
| | t | | t | | t | | t | |
u
3 + 3u + u
2 + 2 − 3u + 2 = 0
u
3 + u
2 + 4 = 0
u = −2
t
2 + 2t − 1 = 0
19 kwi 09:42
6latek: Dziękuje .
na razie jestem w lekkim szoku , ale bedzie dobrze
19 kwi 09:46
,,: 6latek gada ze swoimi klonami
19 kwi 10:36
Chińska podróba 6-latka: ja nie jestem klonem, tylko podróbą
19 kwi 10:37
Adamm: widać po tym że 6−latek nie używa polskich znaków
19 kwi 10:41
jc:
sin a − 2cos3a=0
tg a − 2 cos2a = 0
tg a − 2/(1+tg2a)=0
tg a (1+ tg2a)−2=0
tg3 a + tg a − 2=0
u3+u−2=0
Jedno z rozwiązań = 1
u3+u−2=(u−1)(u2+u+2)
1 to jedyne rozwiązanie rzeczywiste.
19 kwi 19:41
6latek: Witaj

Widzisz nie pomyslalem o tym i sie zapetlilem
Przypomnial mnie sie cytat z ksiazki .Jesli nie masz naprawde pomyslu na rownanie
trygonometryczne to stosuj to podstawienie .
Tutaj do potegi trzeciej i rownanie 6 stopnia .Masakra .
Dziękuje .
19 kwi 20:31
Phil#PW: i kto ten cytat napisał? Paulo Coelho?
19 kwi 20:48
6latek: O tego autora to musisz pytac kobiety
19 kwi 21:02