Pole trójąta
Michał: Suma dwóch boków trójkąta jest równa 64, a kąt między tymi bokami ma miarę 120 stopni.
Dwusieczna tego kąta zawarta w trójkącie ma długość 9. Oblicz pole danego trójkąta. Wynik
podaj z dokładnością jednej setnej.
19 kwi 08:02
Chińska podróba 6-latka: porównaj wzory sinusowe na pola trójkątów utworzonych przez dwusieczną z dużym trójkątem
19 kwi 09:14
α&β:
| | bdsinα | | adsinα | | dsinα | |
P=P1+P2 = |
| + |
| = |
| (a+b) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
a+b=64 , d=9, sin120o=sin60o= |
| |
| | 2 | |
P=144
√3
=======
19 kwi 13:02
β&α:
19 kwi 13:51
πesio:
19 kwi 14:50
Chińska podróba 6-latka:
19 kwi 14:53
πesio:

19 kwi 14:54
Chińska podróba 6-latka:
19 kwi 14:56