proszę o wytłumaczenie
anna: Ze zbioru dzielników naturalnych liczby 12 losujemy dwa razy po jednej liczbie
(otrzymane liczby mogą się powtarzać).
Prawdopodobieństwo, że iloczyn wybranych liczb jest dzielnikiem liczby 6 jest równe
| | 1 | | 7 | | 3 | | 2 | |
A) |
| B) |
| C) |
| D) |
| |
| | 4 | | 36 | | 9 | | 9 | |
wredulus_pospolitus:
dzielniki liczby 12: 1 , 2 , 3 , 4 , 6 , 12
jakie pary nas interesują (pierwsza to):
1 : 1 , 2 , 3 , 6
2 : 1 , 3
3 : 1 , 2
6 : 1
12 : brak
| | 4+2+2+1+0 | | 9 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| −−−> (A) |
| | 62 | | 36 | | 4 | |