.
Kuba: Wyznacz długości środkowych trójkąta ABC.
Podaj długość najkrótszej i najdłuższej z środkowych tego trójkąta .
IACI=10
IBCI=10
IABI=12
18 kwi 21:55
chichi:
Jedna pokrywa się z wysokością opuszczoną na podstawe AB, dwie pozostałe są tej samej długości
| 1 | |
oblicza ja ze wzoru ma= |
| √2b2+2c2−a2, gdzie a jest bokiem, na który opada środkowa |
| 2 | |
18 kwi 22:03
6latek:

W drugiej klasie bede mial takie twierdzenie do udowodnienia
Twierdzenie : (pierwsze twierdzenia o srodkowej )
Suma kawdratow dwoch bokow trojkata jest rowna sumie podwojonego kwadratu polowy trzeciego
boku i podwojonego kwadratu srodkowej wzgledem tego boku
D∊AB AD=DB
Teza CA
2+CB
2= 2AD
2+2DC
2
Stad mozna tez obliczy dlugosc srodkowej
18 kwi 22:38
Mila:

1) s
1=8 z tw. Pitagorasa
2)
środkowe przecinają się w jednym punkcie i dzielą w stosunku 2:1 licząć od wierzchołka
3x=8
W BOD:
x
2+6
2=|OB|
2
| 8 | | 388 | |
( |
| )2+36=|OB|2⇔|OB|2= |
| |
| 3 | | 9 | |
|OB|=2
√97}{3}
|FB|=2
√97}{3}+
√97}{3}
|FB|=
√97
|AE|=
√97
=======
18 kwi 23:04
18 kwi 23:07
och&ach:

Dorzucę jeszcze taki sposób
długość środkowej na podstawę AB to h=8
P(ΔABC)=48
P(ABE)=24= 6w ⇒ w=4 to |GB|=3 to |AG|=9
|AE|=|BF|=
√92+42 =
√97
===================
18 kwi 23:32
cha&cho:
18 kwi 23:42
och&ach:
18 kwi 23:55