suma liczb dwucyfrowych
matma_podstawa: Suma wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych wynosi:
W jaki sposób dojść do wyniku (sprytniej niż sumując kolejne liczby)?
(zadanie 15 z
https://www.zdajmyto.pl/arkusze/3)
Jako odpowiedź podano 4905
18 kwi 21:42
18 kwi 21:47
6latek: a
1=10
a
n=99
wszystkich liczb dwucyfrowych jest n=90
policz
18 kwi 21:50
matma_podstawa: faktycznie! Bardzo dziękuję!
18 kwi 21:51
wredulus_pospolitus:
alternatywne podejście do problemu:
z liczb dwucyfrowych mamy dokładnie:
a) 9 takich których drugą cyfrą jest 0 ... tyle samo z ostatnią cyfrą 1 ... itd.
b) 10 takich których pierwszą cyfrą jest 1 ... tyle samo z pierwszą cyfrą 2 ... itd.
stąd S = 10*(1+2+3+4+5+6+7+8+9)*10 + 9*(0+1+2+3+4+5+6+7+8+9) =
= 109*(1+2+3+4+5+6+7+8+9) = 109*45 = ...
18 kwi 22:22
19 kwi 16:56
problem: Dziękuję

Szczególnie za rozwiązanie @kat666, w przypadku którego najłatwiej określić liczbę
sumowanych liczb
20 kwi 06:00