Proszę o pomc :( z góry dziękuje
kasiax3x: Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 10 cm i tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze
45°. Oblicz pole tego trapezu.Wytłumaczy ktoś dokładnie jak zrobić ,włącznie z rysunkiem (
jego nie umiem głównie zrb ) Krok po kroku .
18 kwi 21:22
Jolanta:

czerwone kropki to kat 45
0 w trójkacie prostokątnym rownoramiennym masz boki a,a i
przeciwprostokątna =a
√2
h=5
√2
a+x=5
√2
| | (a+b)*h | | (5√2−x+5√2+x)*5√2 | |
P= |
| = |
| =50 |
| | 2 | | 2 | |
18 kwi 22:11
och&ach:

Bez zbędnych obliczeń
| | d2 | |
P(trapezu)=P□(AECF)= |
| =50 |
| | 2 | |
===========================
19 kwi 00:30
6latek: Czyli wielokąty rownowazne .
19 kwi 00:55
och&ach:

albo tak:
| | d2 | |
P(trapezu) =PΔ(ACE)= |
| =50 |
| | 2 | |
========================
19 kwi 01:04
och&ach:

A teraz najkrócej i bez kolorowej grafiki

Przekątne są prostopadłe
dla d=10
P=50
======
19 kwi 03:15
πesio:

Wniosek:
19 kwi 14:58