Wyznaczanie równań stycznych
matma.rozsz: Przez punkt P=(8,2) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu x2+y2−2x−2y−23=0.
Wyznacz równania tych stycznyc.
18 kwi 21:17
Phil#PW:
jest to okrąg o środku S(1, 1) i promieniu r=5
Równanie stycznej:
y=ax+b∊P(8,2)
2=8a+b
b=2−8a
y=(x−8)a+2 (x≠8)
Teraz, wstawiasz to do równania okręgu
(x−1)2+(y−1)2=25
(x−1)2+(ax+2−8a−1)2=25, i szukasz dla jakiego a, Δ=0
18 kwi 21:27
6latek: Rownanie okregu ma postac
(x−1)2+(y−1)2=25
Rysujesz okrag o srodku S=(1,1) i pronieniu r=5
zaznacza w ukladzie punkt P
Teraz aby wyznaczyc rownanie stycznych
1) szukana styczna ma postac
y=m(x−8)+2 czyli y=mx−8m+2
Postac ogolna to
y−mx+8m−2=0
Odleglosc punktu S=(1,1) od tej prostej jest rowny promieniowi r
Stad wyliczysz m
18 kwi 21:29
6latek: Masz dwa sposoby na rozwiazanie tego zadania
18 kwi 21:30
Phil#PW: tak, jednak chyba Twój będzie szybszy, ze względu na to, iż u mnie mamy (a+b+c)2 co niektórym
może sprawić spory kłopot + potem grupowanie wyrazów podobnych
18 kwi 21:32
6latek: Proponuje jednak zeby zrobil tymi dwoma sposobami
18 kwi 21:38
matma.rozsz: czy moglibyście podać jakie powinny wyjść wyniki jak próbuję deltę to wychodzą mi same
wysokie wyniki:

. Z góry dzięki wielkie i również za naprowadzenie

18 kwi 22:15
ICSP: równanie stycznej:
Ax + By + C = 0
Po podstawieniu współrzędnych punktu:
C = −8A − 2B
i po podstawieniu do równania stycznej:
Ax + By − 8A − 2B = 0
Okrąg: S(1,1) , r = 5
Odległość stycznych od okręgu musi być równa promieniowi:
| | |A + B − 8A −2B| | |
5 = |
| |
| | √A2 + B2 | |
wystarczy rozwiązać powyższe równanie (wyrazić A poprzez B lub na odwrót) i następnie podstawić
otrzymane wartości do równania stycznej.
18 kwi 22:19
matma.rozsz: ICSP i właśnie tutaj jak podstawiam do równania następnie mnożę razy mianownik, aby
pozbyć się ułamka i na koniec podnoszę do kwadratu obiema stronami, aby pozbyć się pierwiastka
i delta wychodzi mega duża i nie wiem co robie źle.
18 kwi 22:23
ICSP: duża?

25(A
2 + B
2) = 49A
2 + 14AB + B
2
24A
2 + 14AB − 24B
2 = 0 // B = 0 ⇒ A = 0. Zakładamy B ≠ 0
| | A | | A | |
24( |
| )2 + 14 |
| − 24 = 0 |
| | B | | B | |
24t
2 + 14t − 24 = 0
12t
2 + 7t − 12 = 0
Δ = 625
√Δ = 25
18 kwi 22:30
matma.rozsz: Oki dziękuje już wszytko jasne źle podstawiłam... Głupi błąd. WIELKIE DZIĘKI!
18 kwi 22:32
Mila:

P=(8,2)
1)
x
2+y
2−2x−2y−23=0
(x
2−2x)+(y
2−2y)−23=0 uzupełniamy do kwadratu dwumianu
(x−1)
2−1+(y−1)
2−1−23
(x−1)
2+(y−1)
2=25
S=(1,1), r=5
2) Równanie stycznej :
s: y=ax+b i P∊s⇔2=a*8+b⇔b=2−8a
s: y=ax+2−8a ⇔ax−y+2−8a=0
Odległość stycznej od S jest równa 5.
| | |a*1−1+2−8a| | |
d(S,s)= |
| =5 |
| | √a2+1 | |
|−7a+1|=5
√a2+1⇔
|7a−1|=5
√a2+1 /
2
49a
2−14a+1=25a
2+25
24a
2−14a−24=0 /:2
12a
2−7a−12=0
Δ=49+4*144=625
| | 7−25 | | 7+25 | |
a= |
| lub a= |
| |
| | 24 | | 24 | |
| | 3 | | 3 | |
a1=− |
| i s1: y=− |
| x+8 |
| | 4 | | 4 | |
=========================
lub
| | 4 | | 4 | | 4 | |
a2= |
| i s2: y= |
| x+2−8* |
| ⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
=================
sprawdzaj rachunki albo odpowiedź.
II sposób jest bardziej nieprzyjazny rachunkowo.
18 kwi 22:46
Phil#PW: a1 i a2 wyszły poprawnie.
18 kwi 23:40