matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wykaż, że liczba jest liczbą pierwszą
Anonim :
Wykaż, że liczba x =
3
√
9 + 4
√
5
+
3
√
9 − 4
√
5
jest liczbą pierwszą.
18 kwi 19:23
Mariusz:
3
1
9+4
√
5
=(
+
√
5
)
3
2
2
3
1
9−4
√
5
=(
−
√
5
)
3
2
2
18 kwi 19:39
a7:
x
3
=(a+b)
3
=9+4
√
5
+9−4
√
5
+3ab(a+b)=18+3
3
√
81−80
*x=18+3x x
3
=18+3x x
3
−3x−18=0 x=3
18 kwi 19:40
a7:
18 kwi 19:41