siemanko, pomoże ktos?
kris: obliczyć pochodne cząstkowe funkcji :
f(x,y)=
x−yx+y
g(x,y)=ln(x
2+y
3)
w podpowiedzi dostałem żeby obliczyć to pochodna ilorazu

z góry dzięki za pomoc
18 kwi 18:06
wredulus_pospolitus:
eeee ... w pierwszym nie ma potrzeby
| | x−y | | x+y − 2y | | 2y | | 2x | |
f(x,y) = |
| = |
| = 1 − |
| ale także f(x,y) = |
| − 1 |
| | x+y | | x+y | | x+y | | x+y | |
co lekko ułatwia policzenie f
x(x,y) oraz f
y(x,y)
18 kwi 18:08
kris: spoko, jesli chcialbym policzyć pochodna czastkowa drugiego rzedu z
jakis pomysł jak zacząć>?
18 kwi 18:50
wredulus_pospolitus:
| | 2y | |
f'x(x,y) = |
| ... po 'x' od razu liczysz ... po 'y' ilorazowy albo: |
| | (x+y)2 | |
| | 2y | | 2y + 2x | | 2x | | 2 | | 2x | |
f'x(x,y) = |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | (x+y)2 | | (x+y)2 | | (x+y)2 | | x+y | | (x+y)2 | |
i to po 'y'
ale na dobrą sprawę ... czy jest sens tak kombinować tylko po to by nie robić pochodnej
ilorazu?
18 kwi 18:57
Phil#PW: ale co.... to zadanie to samograj.
18 kwi 20:27