prawdopodobieństwo
silly goose: Z liczb 1,2,..., n (n≥3) tworzymy trójwyrazowe ciągi, w których liczby mogą się powtarzać.
a) Wyznacz prawdopodobieństwo utworzenia ciągu monotonicznego
Ω=n
3
wszystkie wyrazy takie same: |A1|=n
| | | |
wszystkie różne: |A2|= | *2 |
| | |
I teraz spotkałam się z dwoma zapisami, kiedy dwa wyrazy są takie same
|A3|= n(n−1)*2
nie rozumiem do końca tego przypadku proszę o wytłumaczenie : )
18 kwi 15:49
getin:
śliski temat z tym ciągiem monotonicznym w którym mogą się powtarzać wyrazy! Nieprecyzyjne
zadanie
| | | |
z tym 4* | chodzi o to że możesz wybrać dwa rodzaje liczb które będą w ciągu |
| | |
a 4 się pojawia bo możesz z tymi dwoma liczbami ułożyć ciąg na 4 sposoby, np. jeśli ciąg będzie
się składał z liczb 2006 oraz 2013, to są takie cztery możliwości
(2006, 2006, 2013)
(2013, 2006, 2006)
(2013, 2013, 2006)
(2006, 2013, 2013)
18 kwi 15:58
Mila:
1) ciągi typu:
(1,2,3),...
lub (3,2,1),..
| | | |
2* | − liczba ciągów rosnących lub malejących |
| | |
2)
Ciągi typu: (1,1,1),(2,2,2)
| |
=n − liczba ciągów stałych |
| |
3) Ciągi typu: dwie jednakowe, trzecia liczba inna:
Przy wyborze 1 i 2 masz dwie możliwości:
(1,1,2), (1,2,2), ciągi niemalejące
( kolejne liczby są coraz większe lub takie same)
lub dwie możliwości
(2,1,1),(2,2,1), ciągi nierosnące
(kolejne liczby są coraz mniejsze lub takie same)
| | | |
4* | − liczba ciągów niemalejących lub nierosnących |
| | |
18 kwi 18:06
silly goose: dziękuje!
18 kwi 19:39