matematykaszkolna.pl
Ile jest różnych liczb sześciocyfrowych, w których cyfry są ciągiem nierosnącym Lux: Ile jest różnych liczb sześciocyfrowych, w których cyfry od lewej patrząc są ułożone nierosnąco?
18 kwi 14:55
Lux: Myślałam że dla każdej liczby początkowej (np. 9−−−−−) zrobię tak, że ze zbioru cyfr wybiorę 5 i ustawię je w ciąg nierosnący. Niestety, wydaje mi się że wyjdzie mi za dużo rozwiązań (np. 955321 bedzie policzone dwa razy, przez to ze ma podwójną 5)
18 kwi 14:58
wredulus_pospolitus: wskazówka: kombinacje Z POWTÓRZENIAMI pamiętaj, żeby wywalić jedną jedyną odpadającą sekwencję czyli 6x cyfra 0
18 kwi 16:22
Lux:

nawias
14
nawias
nawias
5
nawias

nawias
13
nawias
nawias
5
nawias

nawias
12
nawias
nawias
5
nawias

nawias
6
nawias
nawias
5
nawias

Czyli dobrą odpowiedzią będzie
+
+
+...+
?

18 kwi 17:27
I'm back: A co ma oznaczać tą suma? W jaki sposób ona powstała?
18 kwi 17:29
Lux: Tworzę pierwszy przypadek, z 9 na początku: 9−−−−− reszta możliwych cyfr to {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} , jest ich 10 na pozostałe miejsca chcę wybrać 5 z nich

nawias
n+k−1
nawias
nawias
k
nawias

wzór na kombinacje z powtórzeniami:

nawias
10+5−1
nawias
nawias
5
nawias

więc

Dla drugiego przypadku 8−−−−− jest podobnie, tylko wybieramy spośród 9 liczb (nie mozemy juz uzyc cyfry 9) Ostatni przypadek 1−−−−− ma resztę cyfr należącą do zbioru {0,1}

nawias
2+5−1
nawias
nawias
5
nawias

nawias
6
nawias
nawias
5
nawias

więc
=

Przypadek z wiodącym zerem odrzucam bo to juz nie bedzie liczba 6−cyfrowa Wszystkie przypadki to będzie suma tych symboli newtona Przynajmniej takie jest moje rozumowanie
18 kwi 17:35
wredulus_pospolitus: a po cholerę to robić skoro możesz od razu wybierać 6 cyfr i po prostu od wyniku odejmujesz '1' (który reprezentuje sytuację 000000)
18 kwi 17:37
Lux: hm, bo to ma dla mnie więcej sensu? Faktycznie głupio że to naokoło zrobiłam, ale wynik i tak chyba wyszedł dobry?
18 kwi 17:39
wredulus_pospolitus: to policz i sprawdź czy wychodzi dokładnie to samo
18 kwi 17:42
Lux:

nawias
15
nawias
nawias
6
nawias

Policzyłam, ta suma to dokładnie
−1 emotka Dzięki wielkie za pomoc