geometria
mydlix:

Kto umiałby?
1. Ile jest trójkątów, których wierzchołki są wierzchołkami danego 13−kąta foremnego, a środek
okręgu opisanego na tym 13–kącie leży wewnątrz tych trójkątów?
2. Odcinek PQ dzieli trapez prostokątny na dwa czworokąty o równych
polach – patrz rysunek obok. Ile jest równy stosunek x/y?
A) 3/2
B) 4/3
C) 5/4
D) 5/3
E) 5/2
18 kwi 14:32
gru-gru:

2/ D
18 kwi 14:52
mydlix: Dzięki, ale mógłbyś wytłumaczyć?
18 kwi 15:22
a7:

moim zdaniem 5*13=65
18 kwi 15:25
Saizou :
| | 1 | |
P(ABCD) = |
| *4*(3+5) = 16 |
| | 2 | |
Z informacji o podziale na równe pola mamy, że
3+s = 5+p
s = 2+p
16 = 5+3+s+p = 8+2+p+p = 10+2p
p = 3
s =5
18 kwi 15:30
mydlix: a7 poprawna odpowiedź to 91
18 kwi 15:30
mydlix: Saizu, ale dlaczego pola tych trójkątów to 1/2hx i 1/2hy, w sensie dlaczego w obu jest to samo
h?
18 kwi 15:36
a7: na razie widzę że pominełam jeszcze kolejną 13−stkę, ale ne widzę ostatniej
18 kwi 15:38
Saizou :

A teraz widzisz?
18 kwi 15:41
mydlix: Tak, dziękuję wszystkim pięknie.
18 kwi 15:50
Phil#PW: część
Saizou...wracam po chwili nieobecności, fil z tej strony
18 kwi 16:45
Saizou :
Cześć, a co ty tak zmieniasz niki jak rękawiczki?
18 kwi 16:49
Phil#PW: ostatnio miałem jakieś problemy z zamieszczeniem wpisu tutaj na forum, jednak przy zmianie
nicku, mogłem zamieszczać przez kilka godzin, później musiałem znowu zmieniać etc... teraz
wygląda stabilnie
18 kwi 17:12