oblicz objętość
krisek: kazda ściana ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma pole 12 oblicz objętośc
18 kwi 13:58
odp:

jest to sześcian o boku
√12, jego objętość to 12
√12
18 kwi 14:04
krisek: chyba nie tak
18 kwi 14:06
Jolanta: w podstawie masz kwadrat a sciany to trójkąty równoramienne
18 kwi 14:07
krisek: jakis wzor , to egzamin jest na koniec szkoly, jakies rownania
18 kwi 14:08
Jolanta: jezeli a
2=12 to a=
√12
| | ah | |
PΔ= |
| podstawiasz i liczysz h |
| | 2 | |
potrzebujesz H to będzie przyprostokątna trojkąta w ktorym przeciwprostokątną jest h a drugą
18 kwi 14:11
odp: odp no tak to ostrosłup, a nie graniastosłup
18 kwi 14:12
Jolanta: V=Pp*H
H liczysz z tw Pitagorasa
18 kwi 14:13
odp:

V=1/3*12*h
18 kwi 14:14
Jolanta: | | 1 | |
Oj V= |
| Pp*H tak mnie ten rysunek zasugerował |
| | 3 | |
18 kwi 14:15
krisek: dobra Jolcia konkretnie co mam napisac na kartce
bo ja nie kumam wgl tego
18 kwi 14:18
a7:

a=
√12
h=2
√12
H=3
√5
V=1/3*P
p*H=1/3*12*3
√5=12
√5
?
18 kwi 14:19
krisek: dziekuje
18 kwi 14:24