Punkty
6latek:

Czy mozna znalezc takie 3 punkty A B C aby ich odlegosci byly rowne liczbon
a) AB=m , BC=2m , CA=4m
b) AB=m BC=2m CA=3m
c) AB=m BC=2m CA=2,5m i m>0
Tutaj wedlug mnie punkty te powinny byc wspoliniowe
W a) musialoby byc ze m+2m=4m − no nie bardzo
To samo w c
W b) tak
18 kwi 13:01
Saizou :
Żeby nie były współliniowe, to musi zajść nierówność trójkąta, tj.
suma długości dwóch krótszych boków > długości najdłuższego boku
A) m+2m = 3m < 4m ⇒ punkty muszą być współliniowe
B) m+2m = 3m ⇒ punkty muszą być współliniowe
C) m+2m = 3m > 2,5m ⇒ punkty NIE muszą być współliniowe
18 kwi 13:50
Jolanta: w trójkat c
18 kwi 13:53
6latek: Acha w ten sposób .
Ok.
18 kwi 14:10
ite: Saizou przecież nie można znaleźć takich trzech różnych punktów, które spełnią warunek a),
nawet jeśli są współliniowe ?
Albo jakoś źle zrozumiałam Twoją odpowiedź.
18 kwi 14:50
Saizou :
ite słusznie, nie doczytałem zadania, że chodzi o odcinek AC

A) takie punkty nie istnieją
B) punkty muszą być współliniowe
C) punkty wyznaczają trójkąt
18 kwi 15:00