dx | |||||||||||
∫ | |||||||||||
|
1 | 1 | 1 | ||||
x2 − x + | = (x− | )2 + | ||||
2 | 2 | 4 |
1 | 1 | 1 | ||||
x− | = √ | t = | t | |||
2 | 4 | 2 |
1 | 1 | |||
x = | t + | |||
2 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
Wstawiam za x = | t + | do x2 − x + | ... | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
t2 + t + | − | t − | + | = | t2 + | t + | ||||||||||
4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 4 | 2 | 4 |
1 | x | |||
arctg | ...... | |||
a | a |
dx | 1 | ||||||||||||||||||
mając ∫ | , robisz podstawienie x− | = t, wtedy dx = dt | |||||||||||||||||
| 2 |
dt | dt | |||||||||||||||||||||
masz ∫ | czyli ∫ | i już możesz użyć wzoru na arctg | ||||||||||||||||||||
|
|
1 | t | 1 | |||
arctg | + C = 2arctg(2t)+C = 2arctg(2(x− | )) + C = | |||
12 | 12 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
(x−12)2+ | = | [4(x−12)2+1] = | [(2x−1)2+1] tutaj robisz podstawienie | |||
4 | 4 | 4 |
1 | ||
= | (t2+1) | |
4 |
dx | |||||||||||||||||
∫ | |||||||||||||||||
|
dx | 1 | 2x−1 | |||||||||||||||||||||||||
∫ | = | arctan( | 2)+C=2arctan(2x−1)+C | ||||||||||||||||||||||||
|
| 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |