Czworokąt wpisany w okrąg
Julek : Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg o środku O i promieniu R. Przekątne tego czworokąta są
prostopadle i przecinają się w punkcie E. Udowodjij że EA²+EB²+EC²+ED²=4R²
18 kwi 01:42
och&ach:

x
2+u
2=a
2 i a
2=4R
2*sin
2α oraz sin
2α= cos
2β
u
2+y
2=b
2 i b
2=4R
2*sin
2γ sin
2γ= cos
2δ
y
2+w
2=c
2 i c
2=4R
2*sin
2β
w
2+x
2=d
2 i d
2=4R
2*sin
2δ
+ −−−−−−−
2(x
2+y
2+w
2+u
2)= 4R
2(cos
2β+cos
2δ+sin
2β+sin
2δ)=4R
2
x
2+y
2+w
2+u
2= 2R
2
================
Popraw zapis w tezie zamiast 4R
2 ma być 2R
2
18 kwi 14:23