planimetria
kbs:

Na trójkącie ABC na boku AB obrano taki punkt D, że pole trójkąta ADC jest trzy razy większe
od pola trójkąta DBC. Ponadto długość odcinka AC wynosi 8, długość odcinka CD wynosi 7
oraz długość odcinka BC to 10. Oblicz długość boku AB.
dochodzę do układu trzech równań:
h
2 + y
2 = 49
h
2 + (3x−y)
2 = 64
h
2 + (x+y)
2 = 100
odejmuje od 2 i 3 równania pierwsze(w tym przypadku rozpisuję nawiasy i dopiero wtedy odejmuję)
:
9x
2 − 6xy = 15
3x
2 + 6xy = 153
metodą przeciwnych współczynników otrzymuję
12x
2 = 168 => x=
√14
podstawiając pod dwa równania powyżej y wychodzi ten sam, lecz
gdy z pierwszych 3 równań od 2 równania odejmę pierwsze ,a od trzeciego drugie otrzymuję :
(3x−y)
2 − y
2 = 15
(x+y)
2 − (3x−y)
2 = 16
korzystam ze wzoru na różnicę kwadratu:
3x(3x−2y) = 15
4x(2y−2x) = 16
po skróceniu otrzumuję :
3x
2 −2xy = 5
−x
2 + xy =2
metodą przeciwnych współczynników otrzymuję
x
2 = 9 => x = 3
Pomocy , nie wiem z czego wynika ,że otrzymuję różne x (sprawdzałem kilka razy obliczenia czy
nie wkradł się błąd ,a równania też wydają mi się prawidłowe)