KANGUR
mydlix: Ktoś umiałby rozwiązać te zadania z KANGURA 2019 − Junior?
18. Suma cyfr numeru telefonicznego postaci a a a b b b b (a≠b) jest liczbą dwucyfrową ab
(cyfra dziesiątek to a, a cyfra jedności to b).Ile wynosi suma a + b?
A) 8 B) 15 C) 10 D) 11 E) 12
27. W wierzchołki kwadratu wpisujemy liczby naturalne w taki sposób, że jedna z dwóch liczb
wpisanych w końce dowolnego boku kwadratu dzieli drugą, żadna zaś z dwóch liczb wpisanych
w końce przekątnych tego kwadratu nie dzieli drugiej. Ile wynosi możliwie najmniejsza suma
czterech liczb wpisanych w wierzchołki w taki sposób?
A) 12 B) 24 C) 30 D) 35 E) 60
30. Ile jest liczb czterocyfrowych, takich że po usunięciu dowolnie wybranej cyfry z jej zapisu
dziesiętnego otrzymamy dziesiętny zapis liczby trzycyfrowej, która dzieli wyjściową liczbę
czterocyfrową?
A) 5 B) 9 C) 14 D) 19 E) 23
16 kwi 21:39
Minato:
3a+4b=10a+b
7a=3b
Żeby ta równość zachodziła a=3 oraz b=7, zatem a+b=10
Szukaną liczba to 3337777. Suma cyfr 3+3+3+7+7+7+7=37
16 kwi 22:04
Mila:
16 kwi 22:14
kat666:
27. Liczby z narożników to (po obwodzie) 2, 12, 3, 18
30. 1100, 2200, 3300, 4400, 5500, 6600, 7700, 8800, 9900, 1200, 1500, 2400, 3600, 4800
16 kwi 22:20
mydlix: Dziękuję. A ktoś umiałby wytłumaczyć to to 27. i 30.?
17 kwi 08:49
och&ach:

Ustawiasz w wierzchołkach A i C
dwie najmniejsze naturalne >1 takie by jedna nie dzieliła drugiej
czyli 2 i 3
W wierzchołkach B i D mają dzielić i 2 i 3
więc są postaci 6k
ale mają być najmniejsze i nie dzielą się nawzajem po przekątnej
czyli są to 12 i 18 lub 18 i12
Najmniejsza suma takich liczb umieszczonych w wierzchołkach
to 2+3+12+18 =
35
Odp: D
17 kwi 14:24
kat666: Ad 30:
Liczba 1000a+100b+10c+d ma być podzielna przez:
a) 100a+10b+c
b) 100a+10b+d
c) 100a+10c+d
b) 100b+10b+d
Warunek a) zachodzi gdy d=0 więc:
Liczba 1000a+100b+10c ma być podzielna przez:
b) 100a+10b
c) 100a+10c
b) 100b+10c
Warunek b) zachodzi gdy c=0 więc:
Liczba 1000a+100b ma być podzielna przez:
c) 100a
d) 100b
co upraszcza się do:
e) b jest podzielne przez a
f) 10a jest podzielne przez b
Wystarczy poszukać takich cyfr a,b które spełniają oba warunki
17 kwi 14:41