proszę o rozwiązanie
anna: punkt D należy do boku trójkąta ABC oraz AD : DB = 1:2 Jeśli pole trójkąta ABC jest równe
18 cm2
to pole trójkąta ADC jest równe
a) 4,5 b) 6 c) 9 d) 12
wynik to 6
16 kwi 21:34
6latek: Do ktorego boku trojkata ?
16 kwi 21:42
chichi:
AD : DB → D∊AB
16 kwi 21:45
6latek: Tak domyslam sie .
jednak nalezy sprawdzic tresc zadania po wstawieniu czy nie zawiera bledow lub niedopisow
16 kwi 21:48
16 kwi 21:51
6latek:

Zauwaz ze ΔADC ma ta sama wysokosc co ΔABC (CE)
stad masz to co napisala pani
Mila
16 kwi 22:00
anna: punkt D należy do boku AB trójkąta ABC oraz AD : DB = 1:2 Jeśli pole trójkąta ABC jest równe
18 cm2 to pole trójkąta ADC jest równe
przepraszam że nie dopisałam
16 kwi 22:33
anna: dziękuję
16 kwi 22:40
6latek: To nic . Najwazniejsze abys rozumiala dlaczego PΔ ADC=6cm2
16 kwi 22:42