Obliczanie pochodnej funkcji
Kck: Mam funkcję V(r)=13*r2*√100−20r. Chciałbym obliczyć teraz pochodną tej funkcji aby
wyznaczyć największą objętość tego stożka. Wciągnąłem r2 pod pierwiastek. Czy teraz mogę
zignorować resztę i przyrównać to co pod pierwiastkiem do zera? Jeżeli tak to dlaczego nie
muszę normalnie liczyć pochodnej tylko mogę przyrównać wszystko to co pod pierwiastkiem do
zera?
16 kwi 21:02
ICSP: No nie do końca tak.
Po pierwsze dziedzina: r ≤ 5
Po drugie po wciągnięciu pod pierwiastek dostajesz:
| | 1 | |
V(r) = |
| √(100r4 − 20r5) |
| | 3 | |
Definiujesz sobie nową funkcję:
f(r) = 100r
4 − 20r
5
i dopiero jej pochodną liczysz.
P.S.
Jeżeli wciągniesz r
2 pod pierwiastek a następnie przyrównasz wyrażenie pod pierwiastkiem do 0
to dostaniesz miejsca zerowe funkcji V (a chyba nie o to ci chodzi.)
16 kwi 21:06
Kck: Rozumiem, ale dlaczego akurat mogę zignorować resztę i z wyrażenia pod pierwiastkiem zrobić
drugą funkcję?
16 kwi 21:13
Szkolniak: Wynika to z monotoniczności funkcji y=√x, tak naprawdę im większa wartość tego co jest pod
pierwiastkiem, tym większa wartość pierwiastka, zatem możemy rozważyć jedynie funkcje
podpierwiastkową.
16 kwi 21:15
ICSP: Funkcja √g(x) posiada ekstremum w tym samym punkcie co funkcja g(x).
Wynika to z monotoniczności pierwiastka.
Na maturze nie musisz tłumaczyć dlaczego tak jest wystarczy, że zdefiniujesz sobie odpowiednio
funkcję.
16 kwi 21:18
Kck: A jeżeli nie zdecydowałbym się wciągnąć r2 pod pierwiastek to w jaki sposób obliczyłbym
pochodną tego wyrażenia?
16 kwi 21:19
ICSP: Pochodna iloczynu funkcji oraz pochodna złożenia funkcji.
Tej drugiej nie ma na maturze.
16 kwi 21:21
Szkolniak: Wtedy wzór na pochodną iloczynu. Jeśli już to można wciągnąć pod pierwiastek i policzyć
pochodną z pierwiastka.
| | 1 | | 1 | |
V'(r)= |
| * |
| *(100r4−20r5)'= |
| | 3 | | 2√100r4−20r5 | |
| | 400r3−100r4 | |
= |
| |
| | 6√100r4−20r5 | |
16 kwi 21:24
Kck: A skąd się bierze licznik? Mi wyszło po prostu V'(r)=13*(100r4−20r5)1/2, dalej
V'(r)=13*12(100r4−20r5)−1/2 i w końcu V'(r)=13*12*1√100r5−20r5
16 kwi 21:38
ICSP: Wzór na pochodną funkcji złożonej.
To jest właśnie powód dla którego definiujesz nową funkcję.
Zauważ, że wyrażenie w liczniku jest identyczne jak pochodna funkcji f zaproponowanej przez
mnie o godzinie 21:06.
Od taka sztuczka aby uniknąć wzorów których nie ma w podstawie programowej.
16 kwi 22:08