Szkolniak:

Z równoległoboku wiemy, że |∡BAD|+|∡ADM|=180
o.
Niech u nas |∡BAD|=α → |∡ADM|=180
o−α.
Oraz niech |∡MAD|=β → |∡BAM|=α−β
Kąty w ΔADM mają dać 180
o, stąd |∡AMD|=α−β
Niech |∡CBM|=γ → |∡BMC|=180
o−α−γ
Kąt przy wierzchołku B równy jest 180
o−α, zatem |∡ABM|=180
o−α−γ
W ΔABM suma miąr kątów ma dać 180
o, zatem |∡AMB|=β+γ
Mamy rozpisane w tym momencie wszystkie kąty, więc zapisujemy jaka równość ma zajść:
|∡MBC|+|∡MAD|=|∡AMB|
γ+β=γ+β
L=P, cnw.
Dosyć ciężko tam rysować, mam nadzieję że taki opis słowny będzie zrozumiały.