całka
Jan: Mam do obliczenia jeszcze objętość bryły ograniczonej powierzchniami
x+y+x=10, x2+y2=4, x=0, y=0, z=0
Zatem to jest ćwierć walca ograniczonego płaszczyzną, czyli to będzie
x=rcosφ
y=rsinφ
∫0d 0 do 2π (∫od o do 2 10−x−y rdr)dφ
Pytanie czy obszar całkowania jest dobry?
16 kwi 19:46
kat666: Obszar niedobry, bo należy liczyć tylko w jednej ćwiartce (obojętne której), a w funkcji
podcałkowej wstaw za x i y odpowiednie podstawiania.
16 kwi 19:59
Jan: | | π | |
Zatem jak uwzględnić ćwiartkę w obszarze? 0≤r≤2, 0≤φ≤ |
| ? |
| | 4 | |
16 kwi 20:17
kat666: | | π | |
Raczej 0≤φ≤ |
| jeśli liczysz objętość w pierwszej ćwiartce (pierwszym oktancie) |
| | 2 | |
16 kwi 20:41