Bryła
Po: Mam do obliczenia objętość bryły ograniczonej x=0, z=0, x=1−IyI, 5x+2y−10=0
Po jej narysowaniu w 3d nie widzę tej bryły, tzn. płaszczyzna 5x+2y−10=0 jest równoległa do osi
z, i tak samo x=1−IyI.
16 kwi 18:55
jc: Czy dobrze przepisałeś treść? Mamy kilka pionowych powierzchni i jedną poziomą płaszczyznę.
Powierzchnie te dzielą przestrzeń na parzystą liczbę nieograniczonych fragmentów.
16 kwi 18:59
Jan: Faktycznie, ma być z=5x+2y−10
Zatem to jest ∫ od 0 do 1 (∫od x−1 do 1−x 5x+2y−10 dy) dx
Pytanie czy kolejność całkowania jest dobra, tzn. czy pierwsze po dx nie trzeba całkować?
16 kwi 19:17
jc: Bryłą jest graniastosłup skośnie ścięty u góry.
Podstawą jest trójkąt o wierzchołkach (0,1), (0,−1), (1,0).
Środek podstawy = (1/3, 0).
Dach, czyli płaszczyzna z=5x+2y−10, leży poniżej poziomu 0.
Linia pionowa poprowadzona od środka podstawy w górę przecina dach, czyli
płaszczyznę z=5x+2y−10 na wysokości z=−5/3.
Objętość bryły = pole podstawy * średnia wysokość = 1*5/3 = 5/3.
16 kwi 20:11
Jan: A robiąc to całką podwójną?
16 kwi 20:16
jc: Całkujesz 10−5x−2y po trójkącie wierzchołkach (0,1), (0,−1), (1,0).
16 kwi 20:51
Jan: Czyli tak jak napisałem? Tzn 0≤x≤1 x−1≤y≤1−x
Wtedy pierwsze liczę całkę po dy, a na końcu po dx
16 kwi 22:40
18 kwi 17:36
jc: Zamień dx z dy.
Przy okazji, dla x=1/3, y=0, z=10−5x−2y =10−5/3=25/3.
O 20:11 popełniłem błąd rachunkowy.
18 kwi 20:29