Wycinek koła
Szkolniak: Wycinek koła ma obwód 2s, gdzie s>0 jest ustaloną liczbą. Wyrazić pole P tego wycinka jako
funkcję promienia r koła. Sporządzić wykres funkcji P = P(r).
Dosyć dziwne to zadanie i postanowiłem, że się Was poradzę..
Moje rozwiązanie wygląda tak:
L − obwód wycinka koła, r − promień
L=2s
| | α | | 2(s−r) | |
L=2r+ |
| *2πr=2r+αr, zatem 2r+αr=2s ⇒ α= |
| |
| | 2π | | r | |
P
w(r)=−r
2+sr
1) Pytanie teraz jak to narysować? Na osiach po prostu nanieść gdzieś wartość uzależnioną od
's'?
2) Drugie pytanie to dziedzina − tutaj mam wątpliwość czy robić założenie, że 0<α≤2π?
16 kwi 18:15
wredulus_pospolitus:
(2) a co ma α do wszystkiego ? jak już to prędzej s > r czyli Df = (0 ; s)
16 kwi 18:24
Mila:

D
f=(0,s)
P(r)=−r
2+s*r− parabola skierowana w dół,
miejsca zerowe: r=0, r=s
16 kwi 19:18
Szkolniak: Myślałem że może trzeba jakoś ograniczyć ten kąt do 360
o żeby potem się nie powtarzał czy
coś.. Nie wiem jak miałoby to działać
No nic, dziękuję za rozwiązanie
Mila, już wszystko jasne
16 kwi 19:33
Mila:
16 kwi 20:14
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Wycinkiem koła nazywamy cześć wspolna kola i kąta α o wierzcholku w srodku koła
Mam do Ciebie pytanie
Czy kąt α zawiera sie
a) 0<α≤360
o
czy 0
o<α<360
o
Mnie sie wydaje ze ten drugi warunek
16 kwi 20:23
Mila:
Oczywiście piszemy: 0
o i 360
o.
Tu na forum często opuszczamy znak (
o), jeśli to nie prowadzi do nieporozumień.
Wolfram też rozumie zapis (sin30) jako sin(30
o)
| | π | |
Jeśli chodzi o miarę łukową piszemy sin ( |
| ). |
| | 6 | |
wtedy Twoją nierówność piszemy:
0<α<2π
16 kwi 21:25
Mila:
Oczywiście dobry wieczór

. Janka wczoraj widziałam na forum,to wygląda , że zdrowieje.
16 kwi 21:27
6latek: Rano tez byl na forum

Dziekuje za odpowiedz
16 kwi 21:39
chichi:
@Mila ale trzeba rozróżniać sin(30) od sin(30o), dlaczego na forum opuszczamy znak "o"?
16 kwi 21:41
Mila:
Masz rację
chichi.

Z niedbalstwa i niepotrzebnego pośpiechu, robimy skróty.
Ja staram się pisać poprawnie, ale czasem też ulegam pokusie , aby szybciej coś napisać.
16 kwi 22:13
Szkolniak: 6latek, nie chodziło Ci przypadkiem o to, czy przy 360o nie powinniśmy przypadkiem nie
dopełniać? tzn 0o<α<360o?
16 kwi 22:30
6latek: Tak jak piszesz
16 kwi 22:38