getin:
Żeby to wyjaśnić to najpierw sam wymyślę i rozwiążę łatwe zadanie z warunkowego:
Rzucamy raz sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo że wyrzucimy więcej niż 4 oczka jeśli
liczba uzyskanych oczek jest podzielna przez 3
Rozw:
Wiemy że wypadła liczba oczek podzielna przez 3. Czyli mogło wypaść 3 lub 6 oczek. Zatem 2
możliwości wchodzą w grę.
|Ω| = 2
Spośród dwóch możliwych wyników: 3 i 6, warunek "więcej niż 4 oczka" spełnia tylko jedna
możliwość: na kostce wypadło 6 oczek.
Zatem |A| = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Co do zadania z tematu, wiemy że suma kwadratów oczek jest podzielna przez 6.
1 → 1
2 → 4
3 → 9
4 → 16
5 → 25
6 → 36
1 − R
1 przy dzieleniu przez 6, bo 1:6 = 0 reszty
1
4 − R
4 przy dzieleniu przez 6, bo 4:6 = 0 reszty
4
9 − R
3 przy dzieleniu przez 6, bo 9:6 = 1 reszty
3
16 − R
4 przy dzieleniu przez 6, bo 16:6 = 2 reszty
4
25 − R
1 przy dzieleniu przez 6, bo 25:6 = 4 reszty
1
36 − R
0 przy dzieleniu przez 6, bo 36:6 = 6 reszty
0
Suma trzech liczb jest podzielna przez 6 tylko wtedy gdy
suma reszt z dzielenia przez 6
każdej z tych liczb jest podzielna przez 6
W zbiorze kwadratów liczb oczek na kostce (1,4,9,16,25,36) mamy jedną liczbę R0, dwie liczby
R1, jedną R3, dwie R4
(R0, R1, R1, R3, R4, R4)
Wiemy że trzy rzuty mogły się zakończyć następującymi wynikami:
1 → (R1, R1, R4), każdą liczbę R1 można wybrać na 2 sposoby, liczbę R4 też na 2 sposoby, do
tego dochodzą 3 możliwości (R1, R1, R4), (R1, R4, R1), (R4, R1, R1)
Zatem 2*2*2*3 = 24
2 → (R0, R3, R3), tutaj R0 na 1 sposób, R3 na 1 sposób i 3 możliwości (R0, R3, R3), (R3, R0,
R3), (R3, R3, R0)
Zatem 1*1*1*3 = 3
3 → (R4, R4, R4), tutaj każde R4 na 2 sposoby
Zatem 2*2*2 = 8
4 → (R0, R0, R0), każde R0 na 1 sposób
Zatem 1*1*1 = 1
|Ω| = 24+3+8+1 = 36
Teraz obliczamy |A| czyli wśród przypadków policzonych w |Ω| wybieramy te które spełniają
warunek aby szóstka (czyli R0) było na trzecim miejscu
Są takie dwa przypadki: (R3, R3, R0) oraz (R0, R0, R0)
Zatem |A| = 2