x+13 | 1 | 2x−4 | 1 | |||||
∫ | dx = | ∫ | dx +15∫ | dx | ||||
x2−4x−5 | 2 | x2−4x−5 | x2−4x−5 |
1 | 15 | 1 | 15 | 1 | 1 | |||||||
= | ln(x2−4x−5) + | ∫ | dx − | ∫ | dx = | ln(x2−4x−5) | ||||||
2 | 6 | x−5 | 6 | x+1 | 2 |
15 | 15 | |||
+ | ln|x−5| − | ln|x+1| +C | ||
6 | 6 |
1 | 15 | 15 | ||||
= | (ln|x−5| + ln|x+1|) + | ln|x−5| − | ln|x+1| + C = | |||
2 | 6 | 6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |