Jeśli tak, to ile było osób?
Martynkka: Pewna grupa n osób wita się podając sobie ręce, przy czym nikt nie wita się sam ze sobą i żadna
para osób nie wita się więcej niż jeden raz. Czy jest możliwe aby liczba powitań wynosiła
2926? Jeśli tak, to ile było osób?
16 kwi 13:16
16 kwi 13:19
Chińska podróba 6-latka: biblijne zadanie , wybaczać mamy 77 razy
16 kwi 14:24
Mila:
2926=2*7*11*19
n*(n−1)=2*2*7*11*19
i szukaj 2 kolejnych liczb , które dadzą iloczyn z prawej strony .
16 kwi 16:50
och&ach:
n(n−1)= 77*76= 2926
16 kwi 16:54
Mila:
77*76=5852 i tak ma być
16 kwi 17:07
och&ach:
Ano 77*76≠ 2926
16 kwi 17:31
och&ach:
Powinno być:
n=77
16 kwi 17:34