Wyznacz wartości parametru m w równaniu kwadratowym
ks: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których istnieją różne rozwiązania x1 i x2
równania mx2−(m+6)x+m3=0 i spełniają warunek |x1−x2|<2m.
Odpowiedź: m ∊ (−32;0) ∪ (0;2)
Jak rozpisać warunek z wzorami Viete'a?
16 kwi 12:29
ite: Widać, że obie strony nierówności |x1−x2|<2m są nieujemne,
więc można stronami podnieść do kwadratu
i dzięki temu już będzie można skorzystać ze wzorów Viete'a.
16 kwi 12:42
ks: A czemu prawa strona jest nieujemna?
16 kwi 12:45
wredulus_pospolitus:
na pewno masz taki warunek

|x
1−x
2| <
2m 
jeżeli tak, to odpowiedź do zadania jest bez sensu
jak niby |x
1−x
2| < = −2 = 2*(−1)

a takie 'm' niby jest w zakresie
16 kwi 12:51
ks: Tak, dokładnie taki jest warunek.
Jeszcze jest odpowiedź do warunku ze wzorów Viete'a: m ∊ R − {−6}
16 kwi 12:56
6latek: Ja mysle tak
Skoro |x1−x2| to odleglosc dwoch liczb a ta odleglosc jest liczba nieujemna wiec zeby ta
nierownosc byla prawdziwa m musi byc dodatnie
Skoro wzory Viete'a
|x1−x2|2= (x1−x2)2= x12−2x1x2+x22=(x1+x2)2−4x1*x2
(x1+x2)2−4x1*x2<4m2
16 kwi 13:07
6latek: skorzystalem z wlasnosci wartosci bezwzglednej
|x|2= x2
16 kwi 13:08
ks: Dziękuję wszystkim
16 kwi 13:43
ICSP: lub też skoro i tak musimy sprawdzić czy istnieją dwa rozwiązania (np policzyć deltę) to można
prościej:
Korzystajmy z tego co wcześniej wyznaczyliśmy.
16 kwi 14:00