ciąg arytmetyczny
Bezsenny: Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym, a jego wyrazy o numerach nieparzystych są całkowite,
przy czym,a3 * a5 = 20. Wiedząc, że w wyniku podzielenia a17 przez a5 otrzymujemy iloraz
2 i resztę 1, oblicz sumę a20 + a21 +...+ a50 .
15 kwi 23:18
wredulus_pospolitus:
skoro każdy a
2n+1 jest liczbą całkowitą oraz a
3 * a
5 = 20 = 4*5
−−−> a
3 = 4 i a
5 = 5 lub a
3 = 5 i a
5 = 4
| | a17 | |
skoro |
| > 2 to znaczy, że r > 0 ... czyli a3 = 4 ; a5 = 5 ; r = 1/2 |
| | a5 | |
a
1 = 3 ; r = 1/2
a
20 + ... + a
50 = S
50 − S
19 = ... licz
15 kwi 23:24
Bezsenny: Dziękuję bardzo
15 kwi 23:32