x+2 | x+2 | x+2 | ||||
f(x) = | + ( | )2 + ( | )3 + ... | |||
x | x | x |
x+2 | ||
Jest to oczywiście ciąg geometryczny o a1 = | i tym samym q. | |
x |
−x−2 | x+2 | |||
lim( | * (1 − ( | )n). | ||
2 | x |
x+2 | −x−2 | |||
Dla ( | )n = 0 wzór funkcji wychodzi jako f(x) = | dla x∊(−oo, −2>. | ||
x | 2 |
x + 2 | ||
q = | ||
x |
a1 | x + 2 | 1 | 1 | ||||||||||||||
f(x) = | = | * | = − | (x+2) dla x < −1 | |||||||||||||
1 − q | x |
| 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |