Estymatory
Kamil: Z pewnej partii gumek wybrano losowo 12 gumek i zmierzono ich grubości, otrzymując wyniki (w
cm):
4,45, 4,40, 4,42, 4,38, 4,44, 4,36, 4,40, 4,39, 4,45, 4,35, 4,40, 4,35.
−Znaleźć ocenę wartości oczekiwanej 𝑥̅12 i wariancji 𝑠212 grubości gumki pochodzącej
z danej partii,
−Wygenerować 100 elementową próbę według rozkładu 𝒩(𝑥̅12, 𝑠212),
− Znaleźć ocenę wskaźnika gumek, które nie spełniają wymagań technicznych, przyjmując, że gumka
nie spełnia tych wymagań, gdy jego grubość jest mniejsza od 4,39 cm,
−Znaleźć ocenę wariancji grubości gumek.
Policzyłem wartość oczekiwaną = 4,4 oraz wariancje = 0,00117
Pytanie1: Jak mam wygenerować tą próbę? Jeżeli wpisuje (EXCEL) ROZKŁ.NORMALNY(A;4,4;
PIERWIASTEK(0,00117);1) wyskakują mi same 1 oraz 0 (A jest od 1:100)
Pytanie2: Czy dobrze policzyłem 3 podpunkt? P(X>4,39) = 0,605475 (1−ROZKŁ.NORMALNY(4,39;4,4;
PIERWIASTEK(0,00117);1)
Pytanie3: Jak znaleźć tą ocenę?
15 kwi 19:30
Kamil: up
15 kwi 22:50