maturka
dzonypieczony: Wyznacz wzór funkcji g(m) , która każdej liczbie rzeczywistej przyporządkowuje najmniejszą
wartość funkcji kwadratowej f(x)= x
2−2mx + 3 w przedziale <0,2> . Naszkicuj wykres
funkcji g(m) .
dziele sobie to na 3 przyapdki i wychodzi mi tylko jeden dobrze zgodznie z kluczem odpowiedzi,
byłbym wdzieczny jak by to ktoś rozwiazal bym mogl zobaczyc co robie zle
15 kwi 18:41
ICSP: Nie mogę Ci powiedzieć co robisz, źle jeśli nie udostępniasz swojego rozwiązania.
15 kwi 18:44
dzonypieczony: dobra to napisze
15 kwi 19:18
dzonypieczony: rozbijam na 3 przypadki:
fmin=f(0) U fmin=f(2) U fmin=f(p)
fmin=min{f(0)f(2)f(p)}
f(0)=3
f(2)=7−4m
f(p)= −m2+3 p=m
jezeli mam tylko jedną wartość bez parametru to daje przypadki kiedy który przypadek będzie
najmniejszy
czyli dla f(0):
3≤−m2+3 U 3≤7−4m
wychodzi mi część wspólna m∊(−∞;0>
i w pozostałych dwoch przypadkach wychodza mi takie same przedziały a mianowicie m∊(−∞;2)U(2;∞)
tylko w jednym jest jeszcze czesc wspolna z m>0 w każdym bądz razie wychodza mi zle i nei wiem
jak to dokonczyc
15 kwi 19:24
ICSP: Jeśli x
w ∊ [0 , 2] to f
min = f(x
w)
Jeśli x
w ∉ [0,2] to f
min = min{f(0) , f(2)}
Czyli
1
o x
w ∊ [0,2] :
0 ≤ x
w ≤ 2
0 ≤ m ≤ 1
f(x
w) = m
2 − 2m
2 + 3 = 3 − m
2
Dla 0 ≤ m ≤ 1 twoja funkcja jest opisana wzorem f(m) = 3 − m
2
2
o x
w ∉ (0,2)
Wtedy w zależności od m ∊ (−
∞ ; 0) ∪ (1 ,
∞) wybierasz mniejszą z liczb:
f(0) = 3
f(2) = 4 − 4m + 3 = 7 − 4m
Czyli jeśli f(0)< f(2) ∧ m ∊ (−
∞ ; 0) ∪ (1 ,
∞) wybierasz 3
Natomiast jeśli f(2) < f(0) ∧ m ∊ (−
∞ ; 0) ∪ (1 ,
∞) wybierasz 7 − 4m
15 kwi 20:51
dzonypieczony: w kluczu odpowiedzi mam ze powinno byc tak
3, m∊(−∞;0)
g(m)= −m2+3, m∊<0;2>
−4m+7, m∊(2;∞)
i ta funkcja narysowana, to ma byc odpowiedz a mi wychodzi tylko jeden wynik z tych trzech
15 kwi 22:14
ICSP: jutro.
Dzisiaj już robię przekształcenia typu:
na
0 ≤ m ≤ 1
więc nie jest dobrze.
15 kwi 22:27
och&ach:

f(x)=x
2−2mx+3 w przedziale <0,2>
x
w= m
to f(m) = −m
2+3 −− minimum dla m∊<0,1>
f(0)=3 i f(2)= 7−4m
jeżeli f(0)=3 −− jest minimum
to f(2) >f(3) ⇔ 7−4m>3 i m∉<0,2> ⇔ m∊(−
∞.0)
jeżeli f(2)=7−4m −− jest minimum ⇔ 7−4m<3 i m∉<0,2> ⇔ m∊(2,
∞)
zatem:
| | ⎧ | −m2+3 dla m∊<0,2> | |
| g(m)= | ⎨ | 3 dla m∊(−∞,0) |
|
| | ⎩ | 7−4m dla m∊(2,∞) | |
15 kwi 22:52
och&ach:
poprawiam zapis
jeżeli f(0)=3 −− jest minimum
to f(2) >3
15 kwi 22:54