matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Dowód
Marcel:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y prawdziwa jest nierówność x
2
− xy + y
2
+ x +y +1≥ 0 .
15 kwi 17:17
ICSP:
Dowód wprost:
1
L = x
2
− xy + y
2
+ x + y + 1 =
[2x
2
− 2xy + 2y
2
+ 2x + 2y + 2] =
2
(x−y)
2
+ (x+1)
2
+ (y+1)
2
=
≥ 0 = P
2
15 kwi 17:19
chichi:
x
2
−xy+y
2
+x+y+1 ≥ 0 /*2 2x
2
−2xy+2x+2y
2
+y+2 ≥ 0 x
2
−2xy+y
2
+x
2
+2x+1+y
2
+2y+1 ≥ 0 (x−y)
2
+(x+1)
2
+(y+1)
2
≥ 0
15 kwi 17:23
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick